Poziv na planinarenje 1. aprila



Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša organizuje u nedelju, 1. aprila 2018.godine, uspon od Ribarske Banje do vrha Pogled (1482 m) na planini Veliki Jastrebac.

Po preliminarnoj prognozi, tog vikenda na planini Veliki Jastrebac očekuje se pravo prolećno vreme, sunčano i toplo, sa temperaturom od preko petnaest stepeni, što će planinarima omogućiti lak i siguran korak do vrha koji u potpunoti opravdava svoj naziv. Sa vrha Pogled, naime, može se videti pola Srbije. Vrh Pogled lako se uočava i iz Niša, a noću sa vrha Pogled ka Nišu obasjavaju svetla velikog antenskog sistema nacionalnih televizija.

Veliki Jastrebac najšumovitija je planina, ne samo u Srbiji, već i na Balkanskom poluostrvu. Staza od Ribarske Banje do Pogleda dobro je uređena i precizno obeležena i popularna je među planinarima. U oba pravca, njena dužina iznosi 18 kilometara, odnosno 9 kilometara se savladava pri uslonu, isto toliko pri silasku. Uglavnom vodi kroz gustu šumu, a pred vrhom Pogled, ova planinarska staza ukrstiće se sa glavnim jastrebačkim putem koji vodi od prevoja Grebac ka vrhu Pogled i koji se koristi za potrebe antenskog sistema.

Do vrha Pogled biće potrebno 4 do 4 i po sata laganog hoda, u silasku ka Ribarskoj Banji nešto kraće vremena.

Vodiči Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji biće Nenad Stevanović (kontakt telefon: 062/637-771) i Miloš Stamenković (kontakt telefon: 069/149-88-80), a detaljne informacija i satnica akcije objavljeni su na zvaničnom sajtu Planinarskog društva “Preslap”.

Comments

Popular Posts