Planina Jastrebac po Bosniću



Pričaju ljudi da je nakad davno na visokom i golom planinskom vrhu jastreb svio gnezdo. Na grančicama koje je nosio u kljunu nalazile su se i semenke koje su mu ispadale po planini. Vremenom je na planini niklo visoko drveće a planina je nazvana Jastrebac. 

Piše: Dragan Bosnić/ visitserbia

Pomenuti jastreb je izdašno rasipao semenje jer je Jastrebac verovatno najšumovitija planina Srbije. Guste šume čine planinu bogatom i vodenim tokovima koje iz planinske utrobe izvlače pored lekovitih minerala i respektujuću količinu zlata. Retki ispirači zlata u Srbiji tvrde da posle Peka vode Jastrebca i Kopaonika nose najviše zlata. Za stanovnike Kruševca i Prokuplja koji se nalaze u podgorini Jastrepca najveće blago su šume i vode Jastrebca.

Kruševac se nalazi na severnim padinama Jastrebca i od njega vodi nekoliko puteva u planinu. Prvi preko Velikog Šiljegovca vodi u Ribarsku banju, svakako najzanimljivije mesto na planini. Ribarska banja je poznato lečilište, izletište a u novije vreme i letovalište sve većeg broja gostiju pa i onih iz inostranstva. Banja je korišćena i u antičkom periodu a poznato je da je bila omiljeno mesto kneza Lazara. Zaslugom knjaza Miloša banja je verifikovana a prvi paviljoni su napravljeni 1904. godine. Danas u banji radi Specijalna bolnica za ortopedska, koštano zglobna i degenerativna oboljenja. Za goste Banje su nedavno otvorena dva atraktivna bazena sa banjskom vodom, sportski tereni, šetališta i brojni restorani. Tokom leta je organizovan i bogat kulturno zabavni program kao na primer Dani Vule Jeftića.

Najlepši deo planine i omiljeno izletište stanovnika Kruševca i okoline je Ravnište. Na zaravnjenom delu planine se nalazi lepo, veštačko jezero, tri hotela, neutvrđen broj vikendica i sportski tereni. Odmaralište Srbija šuma je malo izdvojenije a u blizini su i uzgajališta i prihvatilišta krupnije divljači.

Put koji od Kruševca vodi ka jezeru Zlatari na Rasini, prati rečni tok i obilazi planinu. Njim se može doći do manastira Naupare u istoimenom selu. Ktitor i osnivač manastira je monah Dorotej, mada se gradnja pripisuje i despotu Stefanu iz vremena pre Kosovskog boja. Manastir je tipičan primer moravske škole a krase ga izuzetne rozete od kojih se ona na zapadnom delu crkve svakako izdvaja lepotom i veličinom. Crkva je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice i nekad je bila živopisana ali od toga nije ništa sačuvano. Na južnoj strani planine koja se spušta ka Prokuplju nalazi se još jedan manastir. Crkva manastira Ajdanovac je posvećena svetom Georgiju i nije poznato ko je podigao.

Comments

Popular Posts