Najčuveniji svetski terorista na Jastrepcu?!


PLO je, uz saglasnost Tita, imao svoje baze za obuku na Avali kod Beograda i na Jastrepcu kod Kruševca. Instruktori je bio Iljič Ramirez Sančez - Karlos. 

Malo poznati detalji iz života Iljiča Ramireza Sančeza, najpoznatijeg teroriste sveta. Uhvaćen 1975. kao gost beogradskog hotela "Metropola", odakle su ga načelnici SDB Srbije kao radnika Energoprojekta krišom izveli iz zemlje.

Kada je u specijalnom antiterorističkom sudu u Parizu započelo suđenje najozloglašenijem teroristi sveta iz prošlog veka, 62-godišnji Iljič Ramirez Sančez je hrabro izjavio:
- Ja sam profesionalni revolucionar! Svet je moj domen!

Mnoge policije, pa i svetska javnost, Ramireza mnogo bolje poznaju kao plaćenog ubicu pod tajnim imenima Karlos i Šakal, koji je pokušao atentat na francuskog predsednika Šarla de Gola, učestvovao u masakru izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu 1972. i izveo napad na Opek u Beču 1975. godine. Stručnjaci za bezbednost tvrde da je Karlos bio "revolucionarni borac" Palestinskog oslobodilačkog pokreta i sovjetskog lagera koji su finansirali Arapi i Rusi. Harao je sve do pada komunizma 1989. godine. Pripadnici francuske obaveštajne službe uhapsili su ga 14. avgusta 1994. u Kartumu i već 17 godina drže ga zatočenog u Parizu.


Prilikom saslušanja u Beogradu, poznati terorista je 1975. godine posebno govorio o tome kako rade palestinske baze u Srbiji i samom Beogradu. PLO je, uz saglasnost Tita, imao svoje baze za obuku na Avali kod Beograda i na Jastrepcu kod Kruševca. Instruktori je bio Iljič Ramirez Sančez. Ovaj Venecuelanac je tom prilikom priznao da je izveo ili organizovao više od 100 napada, u kojima je poginulo oko 2.000 ljudi.

- Karlos je bio saradnik tajne službe Štazi iz nekadašnje Istočne Nemačke i saradnik Službe državne bezbednosti Jugoslavije. Bio je Titov miljenik, kao prijatelj PLO i Jasera Arafata. Sedamdesetih godina nesvrstana Jugoslavija je podržavala oslobodilačke pokrete u Africi i na Bliskom istoku, u kojima je svoju mračnu ulogu imao i Karlos - dr Milan Pašanski otkriva malo poznate detalje iz života Iljiča Ramireza Sančeza.

Pašanski je predsednik Foruma za istraživanje terorizma i autor prve srpske studije o međunarodnim teroristima "Savremene kamikaze", u kojoj je krajem prošlog veka opisao aktivnosti Iljiča Ramireza Sančeza.
- Zbog međunarodnog terorizma, Karlosa su progonile gotovo sve evropske države. Bila je raspisana poternica s nagradom od 50.000 maraka za vest o Karlosu. Zato je bio prinuđen da se sklanja u zemlje koje su mu služile kao jataci. Godine 1975, posle niza terorističkih napada, Karlos je odlučio da se skloni u Beograd. Na tragu su mu bili agenti nemačke službe BND, koji su hteli da ga uhapse u jugoslovenskoj prestonici i time kompromituju Josipa Broza kao saradnika međunarodnog teroriste - opisuje ovu neobičnu situaciju profesor bezbednosti Milan Pašanski.


U septembru 1975. godine Karlos je, u pratnji telohranitelja Klajna, stigao iz Alžira u Beograd. Predstavio se kao alžirski profesor arheologije Džordž Osharan. Putovanje je organizovao alžirski predsednik Bumedijen u dogovoru sa Titom. Karlosa su u hotelu "Metropol" uhvatili dr Obren Đorđević, Dragan Mitrović, Dušan Stupar i Jovica Stanišić iz SDB Srbije. Karlos je bio u pidžami i bez pištolja. Njegovog telohranitelja Klajna uhapsili su u hotelu "Ekselzior".

- Karlos i Klajn su kao prijatelji privedeni u zgradu SSUP-a, u Sarajevskoj ulici, gde su Iljiča lično posetili tadašnji ministar policije Franjo Herljević i njegovi saradnici Mitja Krajger i Jovo Miloš. Dr Obren Đorđević je sa Dušanom Stuparom puna dva dana razgovarao sa Karlosom. Tim razgovorima prisustvovala je jedino jedna žena prevodilac, koja je danas živa - pamti dr Milan Pašanski.

Iljič Ramirez Sančez je detaljno govorio o svojoj biografiji, o svojim akcijama, saradnji sa KGB-om, Štazijem, Sekuritateom i SDB Jugoslavije. Načelnici SDB Srbije su posle dva dana Karlosa i Klajna krišom ispratili na avion za Irak. Da ih špijuni BND-a ne bi otkrili, čuveni terorista je bio preobučen u radnika "Energoprojekta", koji s kolegama odlazi na rad u Irak. Sva dokumenta o poseti i hvatanju Iljiča Ramireza Sančeza u Beogradu 1975. godine nalaze se danas u Muzeju BIA na Banjici.

Comments

Popular Posts