Tito i Šakal na Jastrepcu

Tito, predah, Jastrebac, 1961.    foto Stevan Kragujević
Doživotni predsednik, i maršal, SFR Jugoslavije ili Druge Jugoslavije, nekada dvadesetomilionske države, posetio je Kruševac u dva maha – 5. juna 1961. i u proleće 1965. godine, kada je bio samo u prolazu.

5. 6. 1961, predsednički automobil sa pratnjom stiže u centar Kruševca, pozdravljen od zavidne mase naroda, školske dece, omladine i zaposlenih Kruševljana.



Sutradan, 6. 6. 1961, Jastrebac – susret sa borcima Rasinskog partizanskog odreda (u prvom planu književnik Dobrica Ćosić).


Istog dana popodne, takođe na Jastrepcu – susret sa kruševačkim osnovcima - Titovim pionirima.

Šakal na Jastrepcu?

U jednom tekstu novinar Marko Lopušina navodi još jedan zanimljiv podatak vezan za Tita i Jastrebac: Služba državne bezbednosti imala je posebno odeljenje za saradnju za oslobodilačkim pokretima, ali i stranim plaćenicima, koji su vodili borbu protiv “zapadnog imperijalizma”. Zadatak tog odeljenja je bio da obučava palestinske teroriste, a vođa obuke, u tajnom kampu na Jastrepcu, bio je i najpoznatiji svetski atentator Iljič Ramirez Sančez, čiji je nadimak bio Karlos ili Šakal.


Najpoznatiji terorista svijeta Karlos Šakal bio Titov miljenik. Zvanično, Karlos je bio agent istočno -nemačke tajne službe Štazi. A 1975. je bio u Beogradu, o čemu postoje dokumenta u arhivu SDB.


Comments

Popular Posts