Planirana gradnja hotela, restorana, sportskih terena, kamp zone...

Snimio Jovan Pavlović

Izletište Jastrebac u blizini Kruševca, popularna turistička destinacija Kruševljana, moglo bi uskoro da postane još atraktivnije za veći broj posetilaca, pošto je Planom generalne regulacije ovog područja planirana gradnja novih smeštajnih kapaciteta, ali i ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih sadržaja. Takođe, planirana je i izgradnja deonice puta prema Prokuplju, čime bi ova lokacija nastavila da se razvija, uz dalji napredak održivog turizma.

Planina Jastrebac nalazi se na oko 20 km južno od centra Kruševca i obuhvata krajnji južni deo teritorije grada. Spada u srednje visoke i poznata je kao najšumovitija i najvodnija planina na Balkanu sa očuvanom prirodom, veoma privlačna za turiste. Planinskih terena iznad 1.000 m nadmorske visine ima na oko 15 km2, a pošto je teren veoma šumovit, ovo područje posećuje veliki broj izletnika.

Izletište na Jastrepcu nalazi se na potezu Ravnište, na nadmorskoj visini od oko 500 m, u srednjem toku Prokopačke reke. U okviru kompleksa je izgrađeno veštačko jezero, vikend naselje i više vila sa smeštajnim kapacitetima. Tu su i otvoreni sportski tereni, a u letnjim mesecima moguće je kupanje.

Kako iz Turističke organizacije Kruševca kažu za eKapiju, ovo je popularno porodično odmaralište, koje nije previše razvijeno, ali na čijem se razvoju radi i u planu je širenje kapaciteta i izgradnja novih sadržaja.

- Na odmorištu Ravnište trenutni kapacitet je oko 100 mesta, pošto se jedan objekat renovira. Popunjenost je tokom letnje sezone, koja je najpopularniji period godine, bila veoma dobra, čak oko 85% - ističu iz TO Kruševac.

Prema Jastrepcu vodi državni put II B reda koji je izgrađen upravo do izletišta na Ravništu, a u Turističkoj organizaciji kažu da je saobraćajnica u prilično dobrom stanju. Planom je predviđena i izgradnja neprohodne deonice puta prema Prokuplju, čime bi se izletište spojilo i sa Ribarskom banjom.



Sportski sadržaji, odnosno tereni i igrališta koja se nalaze na ovoj lokaciji, pogodni su za pripreme sportista, a Planom generalne regulacije izletišta predviđen je njihov dalji razvoj i gradnja ski staza i poligona. Takođe, na ovoj lokaciji postoje izraženi potencijali za razvoj izletničkog, istraživačkog, lovnog i ribolovnog turizma.

Inače, na celoj planini Jastrebac postoji ustanovljeno i ograđeno lovište površine 400 ha, a reke i jezero su bogati rečnom ribom, pre svega pastrmkom. Zato je predviđeno stvaranje uslova za razvoj održivog turizma, odnosno aktiviranje izletišta Jastrebac, kao i zaštitu i unapređenje prirodnih potencijala grada Kruševca.

Novi sadržaji - spoj urbanog reda i spontanosti prirode

Planom generalne regulacije izletišta Jastrebac, koji je na ranom javnom uvidu do 29. septembra, obuhvaćena je površina od oko 102 ha, a na ovom prostoru planirana je gradnja smeštajnih i ugostiteljsko-turističkih sadržaja, vikendica, objekata javnih službi i zabavno-rekreativnih sadržaja...

Osnovni prostorni koncept plana je da teži ka multifunkcionalnosti i preklapanju sadržaja, pa su zapravo spojena dva principa: urbanog reda i spontanosti u korišćenju prostora i očuvanju prirode. Ceo kompleks turističkog mesta je zamišljen kao prožimanje planiranih sadržaja i prirodnih odlika, raznovrsne izgradnje i zelenila, vode, topografije i vizura.

Svi sadržaji oslonjeni su na glavnu saobraćajnicu, a parkiranje je planirano na ulasku u zonu izletišta, kao i uz pojedinačne smeštajne i ugostiteljske objekte. Pešačke površine u centralnoj zoni oko jezera čine celinu u kojoj su planirani zabavno-rekreativni sadržaji, zelene i vodene površine, dečja igrališta, avantura park i kompozicije za ležanje i odmaranje.

Snimio Mileta Stanković

U zonama smeštajno-turističkog sadržaja trebalo bi da se nađu hoteli sa pratećim sadržajima u centralnom delu izletišta, dok je na obodima planirana i gradnja vila, apartmana i paviljona. Otvoreni sportski sadržaji za letnje i zimske sportove planirani su u severoistočnom delu izletišta i biće povezani sa smeštajnim objektima.

Razvoj ugostiteljsko-turističkih sadržaja je usmeren na formiranje prostora koji mogu ostvariti dalji razvoj turizma, prvenstveno kroz rekonstrukciju i unapređenje već izgrađenih objekata, kao i planiranom izgradnjom novih. Najveća koncentracija ove vrste sadržaja planirana je na početku izletišta, kao i u centralnom delu, odnosno u neposrednom okruženju jezera, a zatim oko postojećeg ribnjaka i uz sportsko-rekreativne sadržaje.

Unapređenje vikend stanovanja, koje čine objekti u jugoistočnom delu područja, planirano je povećanjem komfora i opremanjem nedostajućom komunalnom infrastrukturom.

- Ove celine su planirane kao nastavak već započete izgradnje vikend naselja, skoncentrisanog u blizini reka i povezanog nekategorisanim saobraćajnicama i pešačkim stazama sa ostalim sadržajima - navodi se u Planu.

Predviđene su i dve uređene kamp zone uz Prokopačku reku, na ulasku u izletište i u mirnijem južnom delu, dok se šume u građevinskom području planiraju kao park-šume za odmor, rekreaciju i šetnju i zaštitne šume radi stabilizacije šumskog i vodnog zemljišta.

Realizacijom Plana biće stvoreni uslovi za unapređenje i razvoj turističkih sadržaja i usluga, uređivanje i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture, a samim tim i prihvatanje većeg broja dnevnih izletnika. Sve ovo trebalo bi da doprinese većoj atraktivnosti izletišta Jastrebac.

Izvor: eKapija

Comments

Popular Posts