Obnavljanje turističkog centra na Jastrepcu, sa skijalištem i avantura parkom


Izgradnja turističkog centra na Jastrepcu - Do pre tri decenije Jastrebac je bio jedno od najuređenijih izletišta u Srbiji. Naglo je zapušten i zaboravljen od turista da bi ovog leta Trajal korporacija, koja ima dva hotela na ovoj planini, uz pomoć grada Kruševca, pokrenula inicijativu da se na ovoj planini obnovi turistički centar.

Jastrebac, najšumovitija planina Balkana sa obiljem potoka i izvora, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čuveni brezjak, Majorova česma, jezero, vrhovi koji dosežu 1.500 metara visine.

"Jastrebac je predivna oaza prirode i volela bi da svi ljudi vide koliko je to predivno, da se naprave staze za šetanje", kaže Jana Božić.

"Znate šta bi to značilo za omladinu i za nas starije. Mi smo već zaboravili neke lepe dane ovde na Jastrepcu. To je nekada bilo uživanje osamdesetih godina pa na dalje", kaže Milanka Matić.

"Volim Jastrebac i jedva čekam da se napravi staza za mountin bajk i staza za pešačenje do okolnih vrhova", kaže Uroš Radosavljević.

Osmišljen je projekat i uradjen plan parka prirode Jastrebac. Trenutno se obilazi teren ispod grebena Maznice gde će se uskoro izgraditi ski lift, staza za zimske sportove i sistem za veštačko osnežavanja.

"Kapacitet nove ski staze koja se projektuje uz prateći ski lift za koje se predvidja da bude tipa sidro, gde se može na ovu dužinu od 500 metara planirati od 800 do 1.000 skijaša", kaže Jelisaveta Stevanović, JP Skijališta Srbije.

"Ja se iskreno nadam da će letnji sadržaji biti gotovi u toku sledeće godine a zimski sadržaji za sledeću zimsku sezonu", kaže Dragan Blažić, predsednik radne grupe za revitalizaciju Jastrepca.

Planinarski klub "Jastrebac" trasiraće 100 kilometara pešačkih i biciklističkih staza koje će povezati ovu planinu sa Ribarskom banjom i obližnjim srednjevekovnim manastirima.

Ovde na obali jezera, pored ugostiteljskih objekata, izgradiće se veštačka stena i zip lajn. Atrakcija novog turističkog centra biće adrenalin park.
Izvor: RTS

Comments

Popular Posts