Jezero - ogledalo Jastrepca

Foto: VeVe
Posebnu izletničku atrakciju Jastrepca čini malo akumulaciono jezero koje prihvata vodu Jastrebačke reke. U letnjim danima ono služi izletnicima za plivačku rekreaciju i odmor. Treba pomenuti da zasluga za stvaranje ovoga jezera pripada, pre svega, kruševačkoj omladini, čija je organizacija i dala ideju za njega.


Početak rada, posle odgovarajućih stručnih priprema, bio je 6. juna 1960. godine sa 250 omladinaca (od toga 40 iz Popravnog doma). Smeštaj i ishrana bili su obezbeđeni u restoranu kampa "14. oktobar". Udarničkim radom, omladinci su uspeli da, za mesec dana, završe branu, i ona je svečano otvorena 7. jula 1960. godine.

Foto: VeVe
Istovremeno, stvarajući pogodno dno za prihvat vode, omladinci su iznosili veliko oblo kamenje iz reke, kojim su potom građene vile "Merima" i "Zakićevo" (danas "Trajal"). Razume se, ove fabrike su pomogle da se stvore bolji uslovi za rad brigade.

"Zlatne" turističke šezdesete godine prošlog veka punile su Jastrebac i njegovo jezero izletnicima iz Kruševca i turistima iz drugih krajeva. Pored kupanja i planinarenja, gostima su bili na raspolaganju i igralište za odbojku i košarku, koje je, sa stepenastim sedištima, služilo i za kulturno - umetničke priredbe, uključujući i bioskopske predstave.

Foto: VeVe

Comments

Popular Posts